Serviciul de deratizare se face in principal in judetul Constanta si reprezintă totalitatea măsurilor de analiză, eradicare, control, raportare și prevenție adresate infestării cu rozatoare, mai precis șoareci și șobolani. În cadrul acestor activităti este inclusă și preluarea deșeurilor animaliere rezultate în urma intervențiilor efectuate cu scopul de a fi neutralizate prin incinerare.

Câteva cuvinte despre rozătoare.

Termenul de rozatoare este derivat din verbul latin rodere.

Faptul că rozatoarele distrug bunuri, răspândesc boli, compromit sursele de hrană ale oamenilor și ale animalelor de companie sau chiar faptul că atacă omul, nu mai reprezintă o noutate .

Bolile asociate rozătoarelor, care afectează oamenii includ ciuma, tifosul murin, leptospiroza, rickettsioză, febra mușcăturii de șobolan, trichineloza etc. Acestea sunt principalele motive care impun intervenții regulate de deratizare.

Ca și grup rozătoarele au anumite caracteristici comportamentale. Simțul lor tactil este dezvoltat, pipăind cu ajutorul mustăților dar si cu ajutorul unor peri sensibili de pe corp, ceea ce explică deplasarea de-a lungul pereților și pe lângă obiecte, peri care le permit un contact constant cu suprafețele verticale.

Vederea este slabă însă  au un miros extrem de ascuțit și un simț al gustului foarte puternic

Șobolanii și șoarecii sunt foarte suspicioși la orice obiecte sau alimente noi găsite în locația din împrejurimile lor (neofobie). Această caracteristică explică de cerozătoarele pot supraviețui în medii periculoase. Pentru o eradicare eficientă se recomandă împrăștierea hranei în avans cu câteva săptămâni înainte de instalarea unor capcane pentru capturarea animalelor vii sau utilizarea de momeli raticide special destinate activitaților profesioniste de deratizare.

Specii

Șobolanul de acoperiș / șobolanul negru- Rattus rattus

În ciuda numelui său, culoarea sa poate varia de la negru spre brun, cu partea inferioară mai deschisă. De obicei atinge o lungime de 15 până la 20  cm, la care se adaugă o coadă lungă de 20  cm întotdeauna mai lungă decât corpul. În comparație cu șobolanul brun, este un înotător slab, dar un cățărător mult mai bun.

Comportament

Este un animal nocturn și omnivor, care preferă semințele și fructele . Este foarte suspicios și poate dura mult timp până mănâncă alimente noi. Dacă un exemplar este afectat după ce a consumat un aliment nou, masculul dominant poate urina pe el, astfel încât să nu-l consume alți membri ai familiei. Cuiburile de șobolani negri sunt în general situate la înălțime, în părțile uscate și în colțurile întunecate și liniștite ale clădirilor. 

În condiții bune, se poate reproduce pe tot parcursul anului, numărând până la 10 pui fiecare. Femelele își pot regla fertilitatea și pot produce o singură gestație pe an când alimentele sunt puține.

Rattus rattus trăiește în medie între 2 și 3 ani, în grupuri familiale care pot ajunge până la 60 de membri.

Șobolanul Brun/ Șobolanul CenușiuRattus Norvegivus

Este mai mare și mai agresiv decât șobolanul de acoperiș. Acesta are ochii și urechile mai mici decât șobolanul de acoperiș iar coada este mai scurtă decât lungimea combinată a capului cu cea a corpului. Lungimea medie a corpului este 52 centimetri iar greutatea in jur de 500 de grame.

Poate avea trei sau patru generații pe an, devenind fertil la circa 55 de zile.

Deosebirea față de șoarecele de acoperiș are la bază atât caracterele morfologice cât și cele comportamentale. Astfel, șobolanul norvegian trăiește și se cuibărește în vizuini subterane, în general în zone agricole, pârâuri, canalizări, subsoluri, platforme de deșeuri menajere, cladiri, pârâuri, construcții provizorii, maluri etc.

Se hrănește cu gunoaie, resturi alimentare, hrana animalelor de companie, carne, cereale, fructe, legume.

Șoarecele de casă- Mus Musculus

Șoarecele de casă este mic, subțire iar coada este mai lunga decât lungimea capului și a corpului.

Dimensiunea corpului său variază între 2 și 5 cm lungime.

Culoarea corpului său este în general marou, cenușiu și burta cenușie.  Șoarecii casnici sunt alpiniști agili și se pot strecura în deschideri de până la 7 mm.

Manâncă multe tipuri de alimente dar preferă semințele și cerealele. Soarecele de casă are o greutate în medie de 10-20 grame, având durata medie de viață de 72 de luni.

Vârsta de înțărcare este de 22 de zile. Debutul fertilității este la 65 de zile și are 4-5 generații pe an.

Riscuri sanitare rozătoare

Este un propagator al ciumei bubonice dar și al tifosului (boli transmise de puricii de șobolan), toxoplasmoza sau trichineloza.

Eradicare soarecilor si sobolanilor facuta de echipa Bremer din Constanta, se face prin metode profesionale de deratizare ce includ stații de intoxicare alimentate cu momeli raticide de uz profesional, capcane adezive si capcane mecanice.

Metodologia de  combatere este una complexă, etapizată și strategică adaptată la atitudinea sceptică a dăunatorului, la comportamentul speciei și la eventuala adaptabilitate la substanțele active slabe, prezente în produsele biocide aprobate pentru utilizatori casnici, pe care șobolanul le-a consumat de-a lungul timpului în cantitați neletale.

În astfel de situații echipa Bremer din Constanța vă stă la dispoziție prin servicii profesioniste de deratizare pentru o eradicare garantată.

https://www.facebook.com/bremer.ro

https://bremer.ro/#deratizare